top of page
Пошук

XIII Звітна Конференція: про підсумки роботи впродовж 2023 року

Оновлено: 4 квіт.

23 березня цього року у Львові відбулася XIII звітна Конференція громадської організації «Лікарняна каса Львівської залізниці», яка вже 15 років дбає про належний рівень медичної допомоги працівникам залізниці, а також інших підрозділів і підприємств АТ «Укрзалізниця», що розташовані на території діяльності Львівської регіональної філії, членам їхніх сімей та ветеранам транспорту.


Лікарняна каса прозвітувала про підсумки роботи впродовж 2023 року. Нині членами організації на території Львівської залізниці є 36 364 особи. За підсумками 2023-го року доходи Лікарняної каси склали 37,3 млн грн., тоді як фактично було витрачено 39,6 млн грн. Зростання суми витрат було зумовлене відчутним зростанням вартості лікарських засобів та медичних виробів, а також збільшенням кількості членів Лікарняної каси, які потребували лікування.


Для покращення медичного забезпечення членів Лікарняної каси рішенням ХІІ Конференції з вересня 2023 року розмір щомісячних членських внесків було збільшено до 100 грн. Це дозволило підвищити ліміти витрат на лікування одного випадку госпіталізації – на медикаменти та обстеження при захворюваннях терапевтичного і хірургічного профілю, інтенсивної терапії або реанімації, річні ліміти лікування з інших причин.


Загалом послугами каси торік скористалося 8 612 особи. У медичних закладах, з якими укладено відповідні договори про співпрацю, було проліковано 5 278 членів Лікарняної каси на загальну суму 15 млн 554 тис. грн, середні витрати на один випадок лікування склали майже 3 тис. грн. В інших медичних закладах упродовж минулого року було проліковано 3 432 особи, з них у 3 334 випадках відповідно до заяв, відшкодовано 19,2 млн грн, тобто в середньому 5,8 тис. грн на один випадок.


Збільшення розміру внесків також дало можливість покривати витрати на медикаменти при важких захворюваннях, вартість яких постійно зростає. Торік 18 членів каси отримали максимальну суму компенсації у межах річного ліміту – 75 тис. грн. Ще 29 осіб отримали компенсації за лікування у межах від 50 до 73 тис. грн. За рішенням ХІІ Конференції ГО «Лікарняна каса Львівської залізниці» одній особі компенсовано за лікування 300 тис. грн.


Не менш важливою складовою ефективного процесу лікування є забезпечення лікарськими засобами та медичними виробами. З цією метою Лікарняна каса уклала шість тристоронніх договорів (медичний заклад, аптека, Лікарняна каса) на безготівкове надання медикаментів за безоплатними рецептами для членів Лікарняної каси, що лікуються в медичних закладах Рівного, Ковеля, Здолбунова, Сарн, Самбора, Ужгорода, Львова – за умови, що ці ліки відсутні в медзакладі, не забезпечуються згідно з програмою НСЗУ або їх неможливо замінити на аналогічні, що є в наявності. Крім того, 16 медичних закладів на Львівщині, Волині, Івано-Франківщині, Рівненщині та Закарпатті активно співпрацюють з Лікарняною касою за двосторонніми угодами.


В ході діяльності ГО «Лікарняна каса Львівської залізниці» постійно вдосконалює Програму надання медичної допомоги. За рішенням XIII Конференції максимальну суму компенсації витрат на лікування в рік збільшено зі 75 до 150 тис. грн., а саму Програму суттєво розширено в частині проведення інтенсивної терапії, лікуванні захворювань ока зі застосуванням сучасних технологій, діагностики та лікування безпліддя, трансплантації органів і тканин, лікуванні за кордоном тощо.


Крім того, до переліку, що підлягає компенсації витрат, включено цілий ряд медичних послуг, отриманих членами Лікарняної каси під час амбулаторного лікування. Це зокрема лікування та реабілітація учасників бойових дій, радіочастотна абляція суглобів, гемодіаліз/перитонеальний діаліз/плазмафарез, реабілітація (медикаментозна терапія) при тяжких захворюваннях, які спричиняють інвалідизацію (інсульт, інфаркт міокарда, черепно-мозкові травми, захворювання периферійної нервової системи з порушенням функцій), хіміотерапія (в т.ч. медикаментозний супровід, таргентна, гормоно-, радіо-, променева терапія онкозахворювань, інтервенційні методи лікування), противірусна терапія інфекційних гепатитів, літотрипсія, ударно-хвильова терапія, карантинні інфекції (за умови оголошення карантину рішенням органів державної або місцевої влади).

Упродовж звітного періоду ГО «Лікарняна каса Львівської залізниці» суттєво пожвавила інформаційно-роз’язнювальну роботу. На виконання рішення ХІІ Конференції у 2023 році створено сайт громадської організації.


Окрім контактної інформації, на сайті можна ознайомитися зі Статутом, Порядком розпоряджання коштами та Програмою надання медичної допомоги, лімітами коштів на лікування, переліком виробів медичного призначення, які підлягають відшкодуванню тощо, а також отримати практичну допомогу для належного оформлення документів на компенсацію витрат за лікування. Поряд із тим, у 2023 році розпочалася робота зі створення та встановлення спеціалізованого програмного забезпечення автоматизованої інформаційної системи фінансового та управлінського обліку для роботи Лікарняної каси. На наступному етапі планується створення електронного кабінету члена Лікарняної каси з персональним доступом.


Нагадаємо, що наприкінці минулого року з ініціативи керівництва АТ «Укрзалізниця» та за активної підтримки Профспілки залізничників і транспортних будівельників України у Товаристві розпочалося впровадження системи забезпечення медичного захисту працівників на базі роботи ГО «Лікарняна каса Львівської залізниці». На сьогодні вже створено відокремлені структурні підрозділи громадської організації – філії Центрального, Східного, Південного, Харківського та Придніпровського регіонів, а загальна чисельність членів Лікарняної каси в Укрзалізниці станом на початок цього року вже становила понад 125 тис. осіб. 




 

Звіт голови Правління Лікарняної каси Львівської залізниці за 2023 рік 



Упродовж  2023 року  Правлінням Лікарняної каси проводилась робота у  відповідності до вимог Статуту, Програми надання медичної допомоги, виконання рішення ХІІ Конференції і була спрямована на покращення медичного обслуговування членів Лікарняної каси шляхом удосконалення співпраці з медичними закладами в регіоні діяльності залізниці та покращення забезпечення членів ЛК медикаментами.


Правління Лікарняної каси свою роботу організовувало у відповідності до регламенту.  За звітний період проведено 17 засідань Правління, із них спільно із Наглядовою Радою - 2. У зв’язку із утворенням Відокремлених структурних підрозділів  громадської організації «Лікарняна каса Львівської залізниці» - філій Східного, Південного, Харківського, Придніпровського та Центрального регіонів, проведена значна організаційна робота, зокрема: затверджено кандидатури на виконавчих директорів філій громадської організації, штатні розписи, надано довіреності виконавчим директорам філій для організації роботи на місцях, укладання договорів  та проведення необхідних  заходів по зміцненню осередків у регіонах, надана поворотна фінансова допомога у розмірі 200 тисяч грн. кожній філії. Крім того, на засідання виносились питання прийому в члени Лікарняної каси, розглядались справи щодо компенсації витрат за лікування,  стану надання медичної допомоги та забезпечення медикаментами своїх членів, виконання рішень Конференції, критичних зауважень і пропозицій, висловлених делегатами Конференції,  розглядались питання  фінансового стану Лікарняної каси.


Загальна кількість членів Лікарняної каси  на 01.01.2024 становила 125 120 осіб (Львівський регіон – 36364 особи (29,1%), філії регіонів: Центрального – 24123 особи (19,3%), Східного – 6050 осіб (4,8%), Південного – 21268 осіб (17,0%), Харківського – 19099 осіб (15,3%), Придніпровського – 18216 осіб (14,5%)). Із загальної кількості членів Лікарняної каси структура Львівського регіону складає: всього - 36364 особи, у т.ч. працівники  підрозділів Укрзалізниці або підприємств, робота яких пов'язана із залізницею - 31 777 осіб,  а це 87,39%, пенсіонерів - 1945 осіб ( 5,35%),  1149 членів сім’ї (3,16%) та 1493 особи інших організацій і установ, які отримують матеріальну допомогу від АТ «Укрзалізниця», згідно галузевої угоди (4,11%). Чисельність членів Лікарняної каси збільшилась  на 8,3%, або на 3021 особу в порівнянні з 01.01.2023 року.


Як відомо, для  покращення медичного забезпечення  членів Лікарняної каси рішенням ХІІ Конференції з 01 вересня 2023 року розмір щомісячних членських внесків збільшено до 100 грн. Що змінилось, або що це дало?  


За рахунок збільшення розміру членських внесків: на 25% підвищено ліміти витрат 1-го випадку госпіталізації на медикаменти та обстеження при захворюваннях  терапевтичного і хірургічного профілю, інтенсивної терапії або реанімації, річні ліміти лікування з інших причин. Збільшення розміру внесків дало можливість покривати зростаючі витрати на медикаменти при важких захворюваннях.       


За 2023 рік проліковано 8612 членів Лікарняної каси на загальну суму 34,7 млн грн. 


У медичних закладах, з якими укладено договори на співпрацю, проліковано 5278 членів ЛК на загальну суму 15 млн 554 тис. грн (стаціонар -  4212 осіб та денний стаціонар – 1066 осіб). Середні витрати на один випадок лікування склали 2947 грн.  У тому числі у Львівській клінічній лікарні на залізничному транспорті проліковано 3984 особи (стаціонар – 3620 осіб та денний стаціонар – 364 особи) на загальну суму 12 млн 7 тис. грн при середніх витратах на 1 випадок госпіталізації – 3014 грн.


В окремих випадках (тяжкий перебіг захворювання, ускладнення тощо) рішенням Правління ЛК було дозволено перевищення Ліміту витрат за погодженням Виконавчої дирекції ЛК. Упродовж 2023 року проведено лікування членів ЛК понад ліміт у 670 випадках на суму 1,4 млн. грн., з них у Львівській клінічній лікарні 641 особі, що становить 95,6% від загальної кількості членів ЛК, які звернулися із заявою про дозвіл на перевищення ліміту лікування.


В інших медичних закладах проліковано 3432 особи. З них у 3334 випадках згідно заяв відшкодовано 19,2 млн. грн.. тобто, 5,8тис. грн. на 1 випадок. (2022 рік відповідно – 2530 випадків, 11,0 млн. грн.. – на 1 випадок – 4,4тис. грн.). 


У 98 випадках відмовлено у компенсації витрат на лікування з наступних причин:  амбулаторне лікування, яке не передбачено Програмою надання медичної допомоги членам ЛК – 55,1%;  особам, які не є членами ЛК – 19,4%;  25,5% членам ЛК з інших причин (стоматологія, санаторно-курортне лікування, вироби не медичного призначення тощо).


На виплату компенсацій за лікування з приводу захворювань та інших причин, які мають річний ліміт. упродовж 2023 року звернулось 359 членів ЛК. Лікування з таких причин (хіміотерапія, кардіохірургія, катаракта, інфекційний гепатит, заміна кульшових суглобів), як правило, проводилось в спеціалізованих відділеннях та лікарнях. В загальному, витрати на ці компенсації, у порівнянні з 2022 роком, зросли на 41% і склали 9 млн 60 тис. грн (на 1 випадок 25 тис. грн). Зокрема, на 1 випадок склали: хіміотерапія - 32,5 тис. грн, ендопротезування суглобів – 53,5 тис. грн, кардіохірургія – 50,7 тис. грн, катаракта – 20,3 тис. грн, металоостеосинтез – 19,5 тис. грн.


Упродовж року компенсовано за інструментальні і інші діагностичні обстеження 1084 членам Лікарняної каси 2 млн 362 тис. грн (на 1 особу – 2179 грн), за лабораторні дослідження – 679 членам ЛК 6 млн 422 тис. грн (на 1 особу – 946 грн).

    У звітному періоді 18 осіб отримали максимальну суму компенсації на рік - 75 тис. грн (працівники НОР-1, МЧ-1, ТЧ-1, РПЧ-4, ПК ВЧД-14, ПК ВЧД-6, ДН-5,  ДН-4 та інші). Ще 29 членам ЛК компенсовано за лікування від 50 до 73 тис. грн. Відповідно до рішення ХІІ Конференції ГО «ЛК ЛЗ» надано 300 тис. грн. компенсації одному члену ЛК.


Значну увагу Правління приділяло фінансовому стану Лікарняної каси, використанню коштів   за призначенням. 


За підсумками 2023 року доходи  Лікарняної каси склали 37,3 млн грн проти 33,6 млн грн у 2022 р., або на 11,0% більше, а витрачено 39,6 млн грн проти 33,0 млн грн у 2022р., або на 20,0% більше.  Витрати  за 2023 рік перевищили надходження коштів на 2,3 млн грн за рахунок збільшення лімітів лікування одного випадку госпіталізації, збільшення кількості пролікованих членів ЛК та  надання благодійної допомоги військовому госпіталю для лікування воїнів ЗСУ – 1,0 млн грн.


Надходження коштів у ЛК зросло за рахунок збільшення членських внесків із 75,00 до 100,00 грн, а також кількості членів ЛК.


Із 39,6 млн грн видатків 34,7 млн грн, або 87,7%, витрачено на лікування  8612 членів Лікарняної каси. Зокрема: 1,9 млн грн перераховано медичним закладам,з якими укладено договори про співпрацю; 13,6 млн грн аптекам і 19,2 млн грн витрачено на компенсацію членам ЛК за лікування  в інших медичних закладах  по заявах. На діяльність Виконавчої дирекції Лікарняної каси (оренда приміщень, комунальні послуги, господарські витрати тощо) витрачено 3,7 млн грн або 9,7% від надходжень.


Витрати на лікування в медичних закладах згідно заяв зросли з 12,3 млн грн у 2022 році до 19,2 млн грн у 2023 році, або на 56,0%. Це значні суми, які з кожним роком зростають через збільшення кількості випадків  лікування в інших комунальних і спеціалізованих медичних закладах.


У  лікувальному процесі важливим питанням є  забезпечення членів Лікарняної каси лікарськими засобами, оскільки ціни на них не є стабільні і мають виражену тенденцію до зростання. Як зазначалось вище, основною причиною збільшення витрат на випадок лікування і є зростання цін на лікарські засоби та медичні вироби.


Для покращення забезпечення медикаментами Лікарняною касою укладено тристоронні договори (медичний заклад, аптека, Лікарняна каса) на безготівковий відпуск медикаментів по безоплатних рецептах для членів Лікарняної каси, що лікуються в медичних закладах  у Рівному, Ковелі, Здолбунові, Сарнах, Самборі, Ужгороді, Львові при умові, що ці медикаменти відсутні в лікарні, не забезпечуються згідно програми НСЗУ або неможливо їх замінити на аналогічні, які є в наявності.


На початок 2024 року діють 6 тристоронніх договорів по безоплатних рецептах: з ТзОВ “Декада-2000” ( аптека “Пульс” і Львівська обласна клінічна лікарня), ТзОВ “Да Сігна” (аптека “D.S” і КНП “ЦПМСД” Самбірської міської ради), ТзОВ “Волиньфарм” і ДЗ “Ковельська поліклініка Волинської обласної ради”, ТДВ “Рівне-Медфарм” і КНП “Міська лікарня №2” Рівненської міської ради, ТзДВ “Рівнефармація” і КНП “Здолбунівська ЦМЛ”,  ТзДВ “Рівнефармація” і КНП “Сарненська ЦРЛ”.


Між медичними закладами і Лікарняною касою укладено 20 двосторонніх договорів, проте фактично співпраця продовжується по 15 ( 5 у Львівській області - КЗ ЛОР «Львівська обласна клінічна лікарня», КНП ЛОР «Львівський обласний клінічний лікувально-діагностичний кардіологічний центр», КНП “Стрийська центральна районна лікарня», КНП "Центр первинної медико-санітарної допомоги Самбірської міської ради", ПП «Центр літотрипсії»; 2 у Волинській області —  КП «Медичне об’єднання Луцької міської територіальної громади», КЗ «Ковельська поліклініка Волинської обласної ради»; 2 у Закарпатській області — КНП "Ужгородська міська багатопрофільна клінічна лікарня" Ужгородської міської ради, КНП Чопськогї міської ради Чопська міська лікарня; 4 у Івано-Франківській області — КЗ "Івано-Франківський обласний госпіталь ветеранів війни", КНП «Центр первинної і консультативно-діагностичної допомоги Івано-Франківської міської ради» (міська поліклініка №5), КНП «Івано-Франківська  міська клінічна лікарня № 1, КНП «Центральна міська клінічна лікарня» Івано-Франківської міської ради; 3 у Рівенській області — КНП «Міська лікарня № 2»  Рівненської міської ради, КНП «Здолбунівська центральна міська лікарня», КНП «Сарненська центральна районна лікарня»).


Окремо хочу зупинитися на темі співпраці з Львівською клінічною лікарнею на залізничному транспорті, в якій у 2023 році лікувалось понад 90% від усіх членів ЛК. Налагоджена роками співпраця між нами по договорах, в т.ч. й по безоплатних рецептах через розташовану неподалік аптеку “D.S”, де члени ЛК отримували необхідні лікарські засоби та медичні вироби і не витрачали своїх готівкових коштів, у ІІ півріччі ускладнилась. З’ясувалось, що укладені між нами договори були нікчемними, оскільки підписант зі сторони лікарні не мав на це відповідних повноважень. У 2023 році Виконавчою дирекцією проведена велика робота по опрацюванню проєкту нового договору з філією “ЦОЗ”, який погоджено у грудні 2023 року і надіслано у всі регіональні філії Лікарняної каси для укладання із залізничними клінічними лікарнями у 2024 році. Проте, у зв'язку із початком процесу передачі Львівської клінічної лікарні під Університетську клініку, укладання договору відтерміновано.


На виконання рішення ХІІ Конференції у 2023 році розроблено сайт ГО “Лікарняна каса Львівської залізниці”. На сайті, окрім контактної інформації по всіх філіях Лікарняної каси (телефони, адреси, електронні пошти), можна отримати інформацію щодо лімітів лікування, переліку виробів медичного призначення, які підлягають відшкодуванню, медичних закладів, з якими діють угоди. В разі лікування в медичному закладі, з яким немає угоди, можна завантажити Заяву на компенсацію витрат. Для повної інформації про мету і діяльність  Лікарняної каси можна ознайомитись зі Статутом та Програмою надання медичної допомоги членам  Лікарняної каси. Для осіб, які не є членами  Лікарняної каси, можна завантажити заяву на вступ залізничника, заяву про прийом члена родини залізничника , довідку від сімейного лікаря, яку необхідно додавати при вступі члена родини відповідно до вашого регіону. Для осіб, які сплачують внески самостійно, є можливість завантажити банківські реквізити. В розділі “Новини” можна ознайомитись як із актуальними оголошеннями, так і переглянути фотоархів з моменту створення Лікарняної каси. Також, можна отримати інформацію щодо складу Правління, Наглядової ради, Ревізійної комісії та Виконавчої дирекції  Лікарняної каси.  



Також, на  виконання рішення ХІІ Конференції у 2023 році розпочата робота по створенню та встановленню спеціалізованого програмного забезпечення автоматизованої інформаційної системи фінансового та управлінського обліку для роботи Лікарняної каси, завершено встановлення програми, зокрема, наповнення облікової бази даних про членів Лікарняної каси, сплату членських внесків тощо. На ІІ етапі планується створення електронного кабінету члена Лікарняної каси з персональним доступом, де буде відображено історію членства в ЛК, розмір отриманої допомоги на лікування та ін.


Варто згадати про проведену роботу щодо внесення змін до установчих документів ЛК, Програми надання медичної допомоги та Порядку розпоряджання коштами з урахуванням сучасних реалій в сфері охорони здоров'я та фінансових можливостей Лікарняної каси з метою покращення медичного забезпечення членів Лікарняної каси у випадку захворювання. Документи виносяться на розгляд, обговорення та затвердження сьогоднішньої ХІІІ Конференції ГО “ЛК ЛЗ”.       


Правління і надалі буде вдосконалювати  роботу, спрямовану на  покращення медичного обслуговування членів  Лікарняної каси. 


Голова Правління

Андрій Кирда

   

3 Програма НМД членам ЛК 2024
.pdf
Завантажити PDF • 595KB
2 Порядок розпоряджання 2024
.pdf
Завантажити PDF • 133KB

 

96 переглядів0 коментарів
bottom of page